Zavrieť ikona
youtube icontiktok iconfacebook iconinstagram icon
Obľúbené produktyObľúbené ikona
Porovnávanie produktovPorovnanie ikona
Ako vybrať nabíjačku na mobil? Postup, ako sa nepomýliť

Ako vybrať nabíjačku na mobil? Postup, ako sa nepomýliť

Výber nabíjačky na mobil môže byť veľmi jednoduchá záležitosť v prípade, ak jednoducho navštívite niektorú špecializovanú predajňu s príslušenstvom pre mobily a s asistenciou predajcu vyberiete niektorú, ktorú majú aktuálne skladom. Alebo je tu druhá možnosť. Vyberiete si zo širokej ponuky nabíjačiek na mobil v e-shope takú, ktorá bude nielen kompatibilná s vaším telefónom, ale posunie jeho nabíjanie na novú úroveň. Ako?

Čítajte ďalej, dozviete sa napríklad:

  1. Ako vlastne funguje nabíjačka na mobil?
  2. Typy nabíjačiek na mobil
  3. Typy koncoviek nabíjačiek
  4. Ako vybrať nabíjačku na mobil krok za krokom?

Ako funguje nabíjačka na mobil?

Nabíjačka na mobil mení hodnotu napätia z vyššej – 230V, ktorá je v zásuvke, na nižšiu, obvykle medzi 5 až 12 voltov, čo je základom pre bezpečné nabíjanie batérie v útrobách vášho mobilného telefónu. Aby sme sa na to pozreli ešte detailnejšie platí, že správnou reguláciou prúdu dostáva mobil adekvátne množstvo energie.

Rozdiely v tom, ako presne nabíjačka na mobil funguje, sa ďalej odvíjajú od toho, o aký typ nabíjačky ide. Na rozdiel od klasickej káblovej nabíjačky dnes najnovšie mobily poskytujú aj funkciu bezdrôtového nabíjania, prípadne obľúbeného rýchlonabíjania. V čom sú iné?

 

 

Ako funguje bezdrôtové nabíjanie?

Hlavným princípom bezdrôtového nabíjania je prenos energie z nabíjačky do mobilu bez použitia káblov. Základom je komunikácia dvoch cievok, pričom jedna je zabudovaná v nabíjacej podložke – to je takzvaná vysielacia cievka. Tá druhá, prijímacia cievka, je v telefóne. V momente, keď položíte mobil na nabíjačku, prechádza cez vysielaciu cievku prúd, ktorý vytvára elektromagnetické pole. A práve toto pole zachytáva prijímacia cievka v mobile, ktorá ho mení naspäť na elektrickú energiu pre dobitie telefónu.

Najdôležitejšia informácia však znie, že ak chcete svoj mobil nabíjať bezdrôtovo, je potrebná nielen kvalitná bezdrôtová nabíjačka, ale taktiež funkcia bezdrôtového nabíjania vo vašom mobile. Premýšľate práve, že by ste si taký pri najbližšej kúpe nového mobilu zadovážili? Potom určite nevynechajte náš článok o výhodách a nevýhodách bezdrôtového nabíjania. Dozviete sa napríklad aj to, že je síce na jednej strane bezdrôtové nabíjanie jednoduché, avšak aj menej efektívne.

 

Ako funguje rýchlonabíjačka na mobil?

Rýchlonabíjanie funguje na základe zvýšenia elektrického prúdu/napätia, ktoré prechádza z nabíjačky priamo do mobilu. Zvýšením jeho hodnoty sa, zákonite, skráti doba potrebná na dobitie batérie. Kým klasické nabíjačky bez funkcie rýchlonabíjania obvykle pracujú s prúdom okolo 5W, rýchlonabíjačky aktuálne prichádzajú až s 20W, 45W alebo dokonca 65W, ktorá bez problémov nabije mobil (podľa konkrétneho typu batérie v ňom) z 0 na 100 % ze desiatky minút. Podobne, ako pri bezdrôtovom nabíjaní, aj rýchlonabíjanie je funkcia, ktorú ak chcete využívať, musí ju v prvom rade podporovať váš mobil. V tom druhom sa nezaobídete bez rýchlonabíjačky.

MOBILONLINE TIP: Vyskúšajte niektorú z našich EKO nabíjačiek, ktoré rýchlonabíjanie podporujú. Ich výhodou je efektívne nabíjanie, viacero konektorov a ekologické balenie, ktoré myslí aj na naše životné prostredie. Zistite, prečo urobia váš život jednoduchším.

 

 

Typy nabíjačiek na mobil

Nabíjačky na mobil sa líšia typom nabíjania, rýchlosťou, ale taktiež technológiou alebo využitím. Aby ste vedeli, z čoho si môžete vybrať, tu je krátky prehľad typov nabíjačiek dostupných na našom trhu.

Klasické káblové nabíjačky

Najčastejšie používané a tie, ktoré vám pri slove nabíjačka na mobil napadnú ako prvé. Kým v minulosti platilo, že bola nabíjačka v jednom kuse, dnes s najväčšou pravdepodobnosťou kúpite takú ktorá má zvlášť adaptér a zvlášť kábel. Vďaka tomu môžete nabíjací kábel na mobil využiť pohodlne aj na prenos dát.

Rýchlonabíjačky na mobil

Ako sme už spomenuli vyššie, rýchlonabíjanie prináša spôsob, ako doplniť šťavu do svojho mobilu za kratší čas, ako v prípade klasickej nabíjačky. Vďaka technológiám, ako napríklad Qualcomm Quick Charge alebo USB Power Delivery (PD) dokážu rýchlonabíjačky zredukovať čas nabíjania s výrazným rozdielom.

Bezdrôtové nabíjačky na mobil

Možno ste už zachytili, že najrozšírenejším štandardom pre bezdrôtové nabíjanie je Qi, ktorý podporuje väčšina moderných smartfónov. Ak patríte k jabĺčkárom, bude vás pre bezdrôtové nabíjanie vášho iPhonu zaujímať šikovná MagSafe bezdrôtová nabíjačka.

Autonabíjačky na mobil

Autonabíjačky sú nepostrádateľným pomocníkom pre nabíjanie mobilu v aute. Pripojíte ich jednoducho do zapaľovača alebo USB portu a svoj mobil môžete pohodlne nabíjať aj počas jazdy, čo ocenia šoféri z povolania alebo tí, ktorí trávia veľkú časť dňa na cestách. Dobrou správou je, že aj medzi autonabíjačkami už nájdete také, ktoré podporujú rýchlonabíjanie.

Powerbanky na mobil

Powerbanky prišli ako zázrak z neba. Ideálne riešenie, ktoré v sebe ukrýva energiu, aby ste mohli svoj mobil nabiť kdekoľvek, aj bez prístupu k elektrickej zástrčke. Stačí si vybrať podľa kapacity powerbanky a nabíjanie mobilu môžete pohodlne riešiť aj opakovane. Malú “elektrickú zásobáreň” predstavujú tie, ktoré majú kapacitu napríklad 40.000 mAh a vyššie výstupné napätie, vďaka ktorému nabijete powerbankou pokojne aj notebook.

 

Typy koncoviek nabíjačiek

Skôr, ako sa dostaneme ku všetkým ostatným dôležitým faktorom, ktoré zohrávajú pri výbere nabíjačky dôležitú úlohu, objasnime si rozdiely medzi typmi koncoviek. Tými, ktorými sa nabíjačka pripája k telefónu.

Nabíjačky na mobil s USB-C koncovkou

USB-C nabíjačky sú aktuálne najrozšírenejší štandard pre nabíjanie a taktiež prenos dát, v prípade, ak použijete len kábel z nabíjačky. Skvelé je, že z ktorejkoľvek strany, keďže sú oba konce rovnaké. Ich výhodou je kompatibilita s množstvom iných zariadení, keďže momentálne väčšina z nich využíva USB-C konektor ako univerzálne riešenie. Zároveň platí, že USB-C koncovky podporujú rýchlonabíjanie a rýchly prenos dát.

Nabíjačky na mobil s Micro USB koncovkou

Micro USB konektory vládli trhu len donedávna, obzvlášť u mobilných telefónov s operačným systémom Android. Na rozdiel od USB-C konektora majú na oboch stranách inú koncovku, takže ich musíte zapojiť do zariadenia v správnej orientácii. Pre nabíjačky s Micro USB konektorom však už bije posledná hodina, keďže majú nižšiu prenosovú rýchlosť a nepodporujú najmodernejšie technológie, ako je napríklad rýchlonabíjanie. Aj napriek tomu ich však nájdete v ponuke špecializovaných predajcov, pretože mnohí ľudia používajú ešte staršie mobily, prípadne siahajú po repasovaných, ktoré ešte môžu mať starší typ nabíjačiek.

Nabíjačky na mobil s Lightning koncovkou

Nie je žiadnym tajomstvom, že Apple svoje zariadenia odlišuje a robí ich čímsi exkluzívnejšími. Rovnako je to aj v prípade Lightning nabíjačiek, ktoré sú určené výhradne pre iPhone mobily. Rovnako s nimi však nabijete aj iPod, iPad a iné Apple produkty. Tak ako USB-C konektor, Lightning kábel má obe koncovky rovnaké, takže si nemusíte lámať hlavu nad tým, ktorá kam patrí. Dobrou správou však je, že aj Apple u mnohých svojich novších mobiloch začína používať USB-C koncovku.

 

 

Ako vybrať nabíjačku krok za krokom?

Keď už sme si objasnili, aké typy nabíjačiek existujú a aký je rozdiel medzi koncovkami, výber vhodnej nabíjačky k vášmu mobilu pôjde ako po masle. Ktoré veci by ste rozhodne zanedbať nemali?

Preverte si typ konektora na mobile

Väčšina nových mobilov používa USB-C koncovku, staršie ojedinele Micro USB alebo v prípade iPhonov spomínaný Lightning konektor. Toto by mal byť úplne prvý krok, pretože bez správnej koncovky jednoducho akúkoľvek nie vhodnú nabíjačku k mobilu ani nepripojíte. U špecializovaného predajcu mobilného príslušenstva si môžete pohodlne vyklikať všetky vhodné nabíjačky pomocou značky telefónu (použite filter v e-shope a vyselektujte si napríklad nabíjačky na Samsung, nabíjačky na Xiaomi alebo Huawei) a ďalej sa riadiť presnými hodnotami parametrov, ktoré vás zaujímajú z pohľadu pomeru cena/výkona a podobne.

MOBILONLINE TIP: Ak hľadáte nabíjačku podľa typu mobilu, obvykle je rozhodujúcim parametrom takzvaný nabíjací štandard. V našich končinách hovoríme najčastejšie o Qualcomm Quick Charge alebo USB Power Delivery, hoci platí, že od určitej verzie sú navzájom oba štandardy kompatibilné.

Zamerajte sa na výkon nabíjačky na mobil

Tento údaj nájdete pri parametroch. Uvedený počet wattov určuje, ako rýchlo dokáže nabíjačka nabiť váš telefón. Tie klasické poskytujú výkon okolo 5W, zatiaľ čo rýchlonabíjačky môžu dosahovať od približne 18W cez 25W až po 65W a onedlho celkom určite aj viac. Nie každá nabíjačka však doplní šťavu vášho mobilu lusknutím prsta. V prvom rade treba zistiť, či telefón rýchlonabíjanie podporuje a ak áno, v špecifikáciách telefónu zistite aký maximálny výkon nabíjania môžete očakávať. Zbytočne si totiž kúpite mega výkonnú nabíjačku, ak nebudete môcť využiť jej celý potenciál.

Vyberte si typ nabíjačky podľa toho, kde ju potrebujete používať

Nie vždy je to len o klasickej nabíjačke s káblom, ktorú používate doma alebo  práci, prípadne kdekoľvek, kde je v dostupnosti elektrická zástrčka. Pri dlhých cestách alebo pracovnej náplni, ktorá si vyžaduje hodiny za volantom, celkom určite oceníte praktickú autonabíjačku alebo napríklad aj powerbanku. Tá vám padne vhod v prípade, ak idete na niekoľkodňový trip do prírody alebo kdekoľvek, kde si nie ste istý dostupnosťou elektrickej siete.

Venujte pozornosť aj káblu k nabíjačke na mobil

Nabíjačku môžete kúpiť ako komplet, to znamená adaptér + kábel alebo zvlášť. V druhom prípade si môžete zvoliť kombináciu podľa vlastných preferencií a zamerať sa napríklad na detaily, akými je dĺžka a kvalita nabíjacieho kábla. Niekedy postačí menší (30 cm), inokedy, naopak, pre bezpečné uloženie mobilu na rovnú plochu, potrebujete nabíjací kábel s väčším dosahom. Napríklad 1 meter, 1,2 metra alebo dokonca 2 metre.

Aj vám sa stalo, že sa vám po krátkom čase kábel k nabíjačke poškodil? Nalomený alebo inak poškodený plastový obal môže spôsobova menej efektívne nabíjanie. V budúcnosti preto odporúčame odolnejší a na dotyk príjemnejší silikónový kábel alebo mega odolný kevlarový nabíjací kábel, ktorý vám vydrží desiatky rokov.

Aj nabíjačka na mobil musí byť bezpečná

Čo to znamená? V prvom rade kupovať príslušenstvo k mobilu u autorizovaného predajcu alebo v predajni či e-shope, kde je zaručená kvalita produktov v súlade s európskymi normami a požiadavkami. Kvalitné nabíjačky majú ochranu proti prehriatiu, prepätiu a skratu. Chránia tak váš mobil pre poškodením, ktoré by mohlo mať v dôsledku nekvalitnej nabíjačky za následky ďalšie nečakané výdavky na opravu mobilu. Objednávať preto nabíjačky k mobilu z lacných ázijských e-shopov nie je také terno, akoby sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Podarilo sa vám zorientovať v ponuke nabíjačiek, typoch koncoviek a tom, ako vybrať nabíjačku k mobilu, s ktorou budete naozaj spokojný? Veríme, že vám tieto tipy pomôžu. Ak náhodou nie, pokojne nás kontaktujte na +421 940 600 100 alebo info@mobilonline.sk, v Mobilonline vždy RADI PORADÍME.

 

 

Autor: A. Gállova