Zavrieť ikona
youtube icontiktok iconfacebook iconinstagram icon
Obľúbené produktyObľúbené ikona
Porovnávanie produktovPorovnanie ikona
Tvrdené sklá na mobil: Ako vybrať to najlepšie a ako ho nalepiť?

Tvrdené sklá na mobil: Ako vybrať to najlepšie a ako ho nalepiť?

Tvrdené sklá a ochranné fólie nie sú žiadnou novinkou. Kto chce svojmu mobilu zabezpečiť dlhú životnosť, rozhodne by mal zopár eur naviac investovať a ochranné sklo na mobil, prípadne fóliu prihodiť do svojho nákupného košíka. Aký je však medzi nimi rozdiel a ako zvládnuť lepenie skla na mobil? Čítajte ďalej, v tomto článku sme si pre vás o tom pripravili samé zaujímavé info:

  1. Prečo je tvrdené sklo alebo fólia nevyhnutnosť?
  2. Aký je rozdiel medzi ochranným tvrdeným sklom na mobil a fóliou?
  3. Ako sa vyrába aké má ochranné sklo výhody?
  4. Aké druhy ochranných skiel na mobil máte na výber?
  5. Podľa čoho vybrať najlepšie tvrdené sklo?
  6. Ako nalepiť sklo na mobil alebo ako zvládnuť výmenu skla na mobile.

Je tvrdené sklo alebo fólia nevyhnutnosť? 

Áno. Je to tak jednoduché, ako to znie. Mobil dnes predsa neslúži len na telefonovanie, prípadne esemeskovanie, ako kedysi. Je súčasťou nášho voľného času, fotíme ním zážitky na dovolenkách, dávame dlhé videochaty s rodinou na druhej strane planéty a krátime si čas hraním hier v čakárni či scrollovaním sociálnych sietí na… V podstate kdekoľvek. To znamená, že ho držíme v ruke oveľa častejšie a navyše mnohé z menovaných aktivít neriešime práve doma na gauči, kde by pád telefonu zmäkčil poťah.

Ak si k tomu navyše prirátame spôsob, akým mobil nosíme, riziko pádu a poškodenia sa priamo úmerne zvyšuje. Ruku na srdce – koľkokrát ste si mobil len tak vsunuli do vrecka nohavíc. Alebo hodili do tašky medzi ďalších milión nevyhnutností (všakže, milé dámy). 

Takže, ešte raz, áno. Tvrdené sklo alebo fólia, plus nejaký ten kryt alebo puzdro na telefón, podľa toho, čo preferujete, sú povinná jazda.

 

 

Aký je rozdiel medzi tvrdeným sklom a ochrannou fóliou na mobil?

V podstate ho môžeme zhrnúť v troch bodoch. Fólia na mobil a tvrdené sklo prinášajú rôznu mieru ochrany displeja, mierne odlišnosti v rámci pocitu pri kontakte s prsta obrazovkou a taktiež rôznu cenovú hladinu. 


Ak chcete vyššiu ochranu, zvoľte tvrdené sklo

S hrúbkou niekde okolo 0,3 – 0,5 milimetra ponúka ochranné sklo na mobil vyššiu mieru bezpečnosti, ako fólia, kde by ste namerali tak maximálne 0,1 milimetra. Miera ochrany je jasná už len z názvu skla. Je totiž tvrdené (čo to presne znamená, sa dozviete v článku ďalej). Kým fólia poskytuje skôr vizuálnu ochranu proti škrabancom, prachu, nečistotám a jemným poškodeniam, tvrdené sklo je to, čo vám skôr displej ochráni aj v prípade nečakaného pádu.


Cena fólie verzus tvrdeného skla na mobil 

Vyššia miera ochrany znamená, prirodzene, aj vyššiu cenu. Preto je logické, že za ochranné sklo na mobil zaplatíte o niečo viac. Nie je to však suma, ktorá by ohrozila rodinný rozpočet, prípadne by nabúrala vaše plány na najbližší víkend. Hovoríme o desiatkach eur, pričom rozdiel hľadajte v kvalite resp. vo výrobcovi ochranného tvrdeného skla na mobil alebo konkrétnom type. 
Ak chcete zachovať real feel, ochranné sklo na mobil je jasná voľba

Rozdiel medzi fóliou a tvrdeným sklom na mobil je aj v pocite, aký pri dotyku s displejom telefónu nadobudnete. V prípade skla sa nič nemení. Po jeho nalepení necítite rozdiel ani po hodinách prehliadania reelsiek alebo príspevkov. Tí citlivejší však môžu mierny rozdiel medzi fóliou a displejom bez nej pocítiť. Všetko je však o výbere. Na ten rozhodne pozor, menej kvalitnejšie fólie dokonca môžu ovplyvniť aj samotný obraz.

MOBILONLINE TIP: Ak ste aj napriek všetkým výhodám tvrdeného skla skôr fanúšikom fólie, potom odporúčame nechať si vyrezať fóliu na mieru. Nič zložité za tým nehľadajte, stačí si vybrať typ telefónu a máte istotu, že fólia sadne na milimeter presne. Navyše za dostupnú cenu a s istotou, že táto fólia bude reagovať na váš dotyk prsta bez problémov.

Ak ste skôr “v tíme tvrdené sklo”, máme pre vás pripravené ďalšie dôležité info. Napríklad, z čoho a ako vyberať to najlepšie.  


Ako sa vyrába a aké výhody má tvrdené sklo na mobil?

Tak je to sklo alebo nie je to vlastne sklo? Áno, je. Dokonca je jeho výroba podobná tomu klasickému, ale v určitých detailoch, práve pre dosiahnutie jeho špecifických vlastností – pevnosti a odolnosti, sa trochu líši.


Ako prebieha výroba tvrdeného skla?


Sklo sa pri výrobe ohrieva a následne rýchlo ochladí vzduchovými tryskami, čím sa vytvára kompresné napätie na povrchu a ťahové napätie vo vnútri skla. Mimochodom, to je dôvod, prečo ho nájdete aj pod názvom temperované sklo. Ešte pred temperovaním sa sklo nareže na požadované rozmery vhodné pre konkrétne modely mobilných telefónov. Nasledujú detaily, ako je brúsenie a leštenie okrajov a prípadné chemické temperovanie pre ešte vyššiu pevnosť. Mnohé kvalitnejšie tvrdené sklá majú na povrchu ešte aj takzvané oleofóbne vrstvy. Čo to znamená? Že sú odolnejšie voči odtlačkom prstov a ich pozostatkoch na displeji vášho mobilu.


Výhody ochranného skla na mobil 

Hoci je jasné, že tvrdené sklá slúžia na ochranu displeja, zhrnuli sme všetky ich výhody, ktoré by vám mohli pomôcť pri rozhodovaní sa, či ísť do tohto riešenia alebo nie. Ktoré sú to?

- odolnosť voči nečistotám, prachu, poškriabaniu, pádu a rozbitiu,
- odolnosť voči odtlačkom prstov,
- zachovanie kvality obrazu,
- identický pocit ako pri dotyku displeja mobilu,
- zachovanie kvality ovládania mobilu,
- jednoduchá aplikácia skla na displej,
- dlhšia životnosť mobilu,
- lacnejšia investícia ako výmena nového displeja alebo telefónu.


Typy ochranného tvrdeného skla na mobil 


Ich je viac? Áno. A tým nemyslíme výrobcov samotných skiel. Skôr, než si preberieme dôležité faktory, ktoré zohľadniť pri výbere tvrdeného skla, mali by ste mať jasno v rozdieloch medzi jednotlivými druhmi. Keďže trh ovládli atraktívne oblé hrany na mobiloch, museli sa im prispôsobiť aj tvrdené sklá. Rozlišuje podľa nich:


Ochranné sklá na mobil s označením 2D

Ochranné sklo na mobil s týmto označením je vlastne najzákladnejšie klasické tvrdené sklo, ktoré nemá zaoblené hrany. Aj preto sa vyrába najčastejšie na staršie typy mobilov, ktoré ešte módnym oblinám nepodľahli. Celkom určite sa však môžete spoľahnúť na všetky jeho vyššie uvedené výhody, na čele s optimálnou ochranou displeja pred poškodením. Príkladom sú 2D tvrdené sklá pre Honor X6, Xiaomi Redmi Note 12, Motorola G13 a podobne.


Ochranné sklá na mobil s označením 2,5D 

Tak v tomto prípade už oblé hrany mierne badať. Ak máte už telefón nejaký ten rok, no nepatrí zase ani k úplne starším modelom, toto sklo bude preň ako vyšité. Tak napríklad hovoríme o modeloch ako napríklad Samsung Galaxy J3, Xiaomi Redmi Note 13, ale aj IPhone 13, IPhone 14 či IPhone 15. 


Ochranné sklá na mobil s označením 3D, 4D alebo 5D

Poslednú kategóriu tvoria ochranné tvrdené sklá na mobil s označením 3D a vyššie. Sú to temperované sklá vytvorené špeciálne pre mobily so zaobleným displejom. Kým na začiatku boli len tie s označením 3D, postupom času a vývojom technológie prichádzali vyspelejšie a vyslepejšie, ktoré sa priľnú k displeju telefónu doslova ako druhá koža. Takéto tvrdené sklo zoženiete pre Samsung Galaxy A40, Huawei P30 lite alebo Infinix Smart 8.

 


Ako vybrať najlepšie tvrdené sklo na mobil? 

V tejto chvíli je vám asi už jasné, že ochranné sklo je presne to, čo váš mobil alebo skôr jeho displej potrebuje. Čo všetko by ste mali zohľadniť, aby ste vybrali to najlepšie?


Najdôležitejší je typ mobilu

Spoľahlivý e-shop s tvrdenými sklami má zaručene prehľadný filter, pomocou ktorého nájdete typ svojho mobilu – značku a model, a následne vám zobrazí všetky ochranné sklá, ktoré sú pre daný model k dispozícii. Nemusíte sa preto trápiť rozmermi a kompatibilitou. Potom stačí vyberať podľa ďalších parametrov. 

Čím väčšia hrúbka, tým vyššia ochrana

V tomto smere je najdôležitejšie povedať, že hrúbka tvrdeného skla nemá na ovládanie žiaden vplyv. Vybrať si zväčša môžete z niekoľkých variantov, napríklad hrúbky 0,2 alebo 0,3, prípadne 0,4 milimetra. Rozdiel v hrúbke je však vidno. A, samozrejme, odráža mieru ochrany pred mechanickým poškodením. Kým v prípade toho najtenšieho niekedy ťažko rozoznať, či na mobile je alebo nie je ochranné sklo, to najhrubšie zbadáte celkom určite. Avšak určite ho oceníte aj v prípade, ak vám padne telefón v nestráženej chvíli na tvrdý povrch displejom nadol.


Tvrdosť ochranného skla na mobil 

Pri tvrdosti ochranného skla niet veľmi čo polemizovať. Väčšina tvrdených skiel má označenie 9H (o niečo nižšia alternatíva je 8H). Pripomína vám to označenie niečo? Správne – je ekvivalentom označovania klasických ceruziek, resp. grafitu. Na určenie odolnosti vlastne možno použiť veľmi jednoduchý ceruzkový test, ktorý ako ekvivalent Mohsovej stupnice tvrdosti (pamätáte si ju možno zo školy, keď ste sa učili o tvrdosti minerálov a na jej vrchole bol diamant so stupňom 10) môže dosiahnuť najvyšší stupeň práve 9H – odolnosť voči najtvrdšej ceruzke v teste.


Špeciálne funkcie a úpravy tvrdeného skla, ktoré môžu rozhodnúť

Pri výbere tvrdeného skla na mobil sa môžete stretnúť s výrazmi, ktorým nebudete rozumieť. Často označujú špeciálnu úpravu alebo doplnkové funkcie, ktoré môže ochranné sklo mať. Tak napríklad:

Case Friendly – znamená, že tvrdené sklo je kompatibilné s akýmkoľvek krytom alebo púzdrom (platí pre 3D sklá a vyššie).

Klasické celotvárové verzus Full Glue 3D sklá – v tomto prípade ide o spôsob lepenia skla na displej. Celotvárové tvrdené sklo obalí aj zakrivenie displeja a hrany, rozdiel je v tom, či je lepidlo len na na okrajoch (klasické) alebo po celom povrchu tvrdeného skla (full glue).

UV tvrdené sklo – toto značenie nájdete pri 5D tvrdených sklách. Síce platí, že ide o sklá, ktoré sa lepia komplikovanejšie, pomocou UV lepidla a UV lampy, ide však o najstabilnejší spôsob, ako ochranné sklo na displej aplikovať.

Liquid Glass – v tomto prípade sa pripravte na to, že ochranné sklo aplikujete na displej pomocou špeciálneho spreja vo forme tekutiny. Po vytvrdnutí pomocou UV lampy môžete naplno využívať jeho ochrannú funkciu.

Nano Glass – podobne, ako v prípade Liquid Glass, aplikujete tekutinu rovnomerne na displej mobilu, tentokrát však bez použitia UV lampy. Výhodu Nano Glass je navyše ochrana pred prípadným stretom s tekutinou, ktorú dokáže povrch tvrdeného skla účinne odpudzovať. 

Privacy/Anti Spy glass – tento typ tvrdeného skla vám zaistí súkromie pred neželanými pozorovateľmi. Presne tými, ktorí čítajú vaše správy v autobuse, keď stoja nad vami alebo vám nazerajú ponad plece v rade na obed.

 


Výmena alebo lepenie skla na mobile. Ako na to?

Ak ste sa už zorientovali v ponuke tvrdených skiel a viete, na čo si dať pozor pri ich výbere, celkom určite sa ocitnete v tomto bode:


Ako nalepiť sklo na mobil? 

Pri klasických tvrdených sklách, ktoré sa aplikujú pomocou priložených handričiek, prípadne stierky, platí tento postup:

Vyberte sklo a skúste ho priložiť k displeju ešte pred aplikáciou. Aby ste si vyskúšali, ako sedia hrany, prípadne výrezy (na mikrofón, kameru a pod). 

Celú aplikáciu skla na telefón riešte v prostredí, kde sa zbytočne nevíri prach alebo nie je zvýšené znečistenie.

Displej mobilu očistite pomocou handričky. Ideálne najprv vlhkej, ktorá ho zároveň odmastí a následne suchej, pre dokonalé vyleštenie. 

Z tvrdeného skla odoberte fóliu a jedným presným pohybom ho priložte k displeju. Sklo by malo priľnúť samé, priamo pred vašimi očami. Pre istotu ho však nezabudnite uhladiť stierkou, ktorú väčšina výrobcov do balenia pridáva.

Hotovo. Displej vášho mobilu je chránený pred prípadným poškodením.

Ak ste čítali celý článok, zrejme vám je jasné, že niektoré typy tvrdených skiel sa môžu v rámci aplikácie líšiť. Máme však pre vás malú pomôcku. Praktické video návody, ako nalepiť sklo na mobil ľavou zadnou. Vyberte si podľa typu tvrdeného skla:

Návod, ako nalepiť 2,5D alebo 3D tvrdené sklo
Návod, ako nalepiť celotvárové sklo
Návod, ako nalepiť 5D UV sklo 


Výmena skla na mobile

Niekedy sa stane, že sa tvrdené sklo aj napriek všetkým dobre mieneným radám, tipom a návodom jednoducho nepodarí nalepiť. Stačí malé kýchnutie a problém je na svete. Alebo ste práve v ponuke tvrdených skiel objavili novinku, ktorú jednoducho musíte mať. Ako sklo odlepiť a vymeniť za nové?

Do celej akcie zapojte fén. Nie, rozhodne nie je čas na nový účes, ale veľmi pomôže, ak prilepené sklo najprv zahrejete. 

Základ je podobrať sklo z jedného zo štyroch rohov, kde je predpoklad, že sa vám to ostrejším predmetom (špáradlo, necht a podobne) podarí bez toho, aby ste porušili displej.

Teraz si vezmite na pomoc preukaz alebo niektorú z kariet v peňaženke a pomaly ju podsúvajte medzi displej a kryt, až kým sa vám nepodarí úplne ho z mobilu odlepiť.

Tak čo, presvedčili sme vás práve, že je tvrdené sklo dobrou voľbou? Veríme, že áno a že sa vám naše rady pri výbere padnú vhod. Ak by náhodou nie, v Mobilonline vám vždy RADI PORADÍME, stačí nás kontaktovať alebo si prečítajte niektorý z ďalších našich článkov na tému tvrdené sklá.

 

 

Text: A. Gállová

Foto: Freepik, Mobilonline