Zavrieť ikona
youtube icontiktok iconfacebook iconinstagram icon
Obľúbené produktyObľúbené ikona
Porovnávanie produktovPorovnanie ikona
Umelecké dielo z mobilu? Zažite netradičnú výstavu pod taktovkou Mobilonline

Umelecké dielo z mobilu? Zažite netradičnú výstavu pod taktovkou Mobilonline

Ak si ju nechcete nechať ujsť, OC Galeria v Lučenci by mala byť v dostupnej dobe jedným z vašich najbližších cieľov. Vráťme sa ale o krok späť… Vlastne o rok. Približne v tej dobe vzniklo na podnet spoločnosti Mobilonline prvé umelecké dielo vytvorené zo starých mobilných telefónov. To bol začiatok projektu s názvom Velikáni, ktorí pomáhajú aj po smrti. Dnes nastal čas, kedy si môžete všetky jedinečné diela pozrieť naživo spolu na jednom mieste

 

Zaujíma vás viac o tom, kto je za projektom a ako môžu aj staré mobily v kombinácii so skvelým nápadom priniesť osoh ďalším ľuďom a prostrediu, v ktorom žijeme?

 

O čom je projekt Velikáni, ktorí pomáhajú aj po smrti?

 

Na jeseň 2023 vznikla myšlienka, ako zužitkovať staré mobilné telefóny určené do odpadu a vytvoriť z nich niečo zmysluplné. Kreatívne. Jedinečné. Niečo, čo prinesie úžitok aj iným, ideálne tým, ktorí to najviac potrebujú. Toto všetko sú vlastne aj odpovede na otázky, ktoré si možno položíte, keď sa pozriete na výstavu obrazov v ich dnešnej podobe. Prečo vznikol projekt, ktorý spojil recykláciu a umenie?

Základným kameňom k vytvoreniu umeleckých diel z použitých mobilov bol nápad. V Mobilonline totiž nie je recyklácia vôbec cudzí pojem. Vďaka férovému výkupu zariadení môže ktokoľvek darovať svojmu telefónu, notebooku alebo dokonca smart hodinkám šancu na ďalší život. A na druhej strane urobia repasované mobily radosť niekomu, kto nechce alebo nevie investovať do kúpy nového. Dokonalá win-win situácia! Pridanou hodnotou, na ktorú nemôžeme zabudnúť, je fakt, že takouto aktivitou prispieva spoločnosť k udržateľnosti a ekologickejšiemu prístupu v rámci likvidácie elektrozariadení. 

 

Čo však s mobilmi, ktoré si už nik kúpiť nechce alebo jednoducho svojmu majiteľovi doslúžili? Vďaka možnosti odovzdať takéto zariadenia na jednej z predajní alebo na podujatiach, ako sú Majstrovstvá v hode telefónom, sa tak elektroodpad zrecykluje v maximálnej možnej miere. 

 

 

Napríklad sa stanú súčasťou umeleckých diel! Podľa Milana Kovalančíka, majiteľa Mobilonline, bolo hlavným zámerom projektu Velikáni, ktorí pomáhajú aj po smrti znížiť odpad vyprodukovaný spoločnosťou. Rukávy si tak vyhrnul šikovný slovenský umelec Jozef Stančík z 10 000 použitých mobilov vytvoril úžasné portréty dvanástich osobností slovenského aj svetového diania. V OC Galéria Lučenec, kde sú aktuálne vystavené len do 11.10.2024, sa tak môžete pokochať pohľadom na Alberta Einsteina, Tomáša Baťu, Fridu Kahlo, Johna Lennona, Karla Lagerfelda, Salvadora Dalí, Mahátma Gándhí, Pelého, Nikola Teslu, Milana Rastislava Štefánika, Marilyn Monroe aj Steva Jobsa.

To však stále nie je všetko. Vďaka dražbe všetkých dvanástich umeleckých diel dokážu títo velikáni pomáhať aj po smrti. Celý výťažok dražby totiž poputuje charitatívnym organizáciám a na ďalšie zelené projekty či aktivity, vďaka ktorým Mobilonline pomáha svojmu okoliu.

 

 

Máte radi umenie alebo niektorú z osobností, ktorú sme vyššie menovali? V tom prípade si nezabudnite naplánovať návštevu OC Galéria v Lučenci. Ak by sa vám niektoré z unikátnych umeleckých diel z použitých mobilných telefónov zapáčilo, máte dokonca možnosť zapojiť sa do ich dražby, ktorej detaily budú známe už onedlho.

 

 

Autor: A. Gállova

Foto: R. Lorinčík