Zavrieť ikona
youtube icontiktok iconfacebook iconinstagram icon
Obľúbené produktyObľúbené ikona
Porovnávanie produktovPorovnanie ikona
Móda sa vracia, tlačítkový mobil je zase “in”

Móda sa vracia, tlačítkový mobil je zase “in”

Nie je tomu až tak dávno, keď sme mobilný telefón používali len na telefonovanie a smskovanie. Hoci prvé mobily vážili porovnateľne toľko, ako menšia tehla, dovoliť si ich mohlo na začiatku len zopár ľudí. Bleskový vývoj a technológie dnes spôsobili, že sa tehla zmenila na inteligentný smartfón, ktorý má dnes každý. S takým množstvom aplikácií a funkcií, že hoci váži len pár gramov, je naozaj ťažké pustiť ho z ruky. A práve v tom je problém.

Prvé lastovičky zo zahraničia hlásia vzrastajúci trend klasických tlačítkových mobilov. A je viac než pravdepodobné, že už onedlho zaklope na dvere aj u nás. Prečo?

 

 

Fenomén menom FOMO. Trpíte ním aj vy?

 

Možno tomu ťažko uveriť, no skutočne sa to deje. Ľudia si pomaly ale isto uvedomujú to množstvo drahocenného času, ktoré im scrollovanie na dotykovej obrazovke smartfónu zaberá. Sociálne siete, chatovacie okná, hry… No schválne, ruku na srdce. Viete času koľko v priemere strávite na mobile vy? Ak si nie ste istý, pozrime sa na najnovšie štatistiky. A odporúčame radšej posadiť sa. Priemerná osoba totiž strávi denne prezeraním mobilného telefónu 4 hodiny a 37 minút a svoj mobil skontroluje približne 58 krát za deň

 

Pýtate sa prečo? Ak sami neviete, aké pohnútky vedú aj vás neustále kontrolovať upozornenia na sociálnych sieťach a notifikácie z aplikácií, trošku vám napovieme. Je za tým FOMO. 

Čo je FOMO?


FOMO je skratka pre anglické pomenovanie fear of missing out. Preložené ako strach z toho, že niečo zmeškáte. Nové video svojho obľúbeného beauty influencera na Instagrame, novinky v skupine záhradkárov na Facebooku alebo vysielanie naživo z očakávaného Oktagon MMA. 

 

Áno, aj toto má už svoje pomenovanie. FOMO je v podstate sociálno-psychologický fenomén, ktorý sa prejavuje dokonca úzkosťou z toho, že by vám unikla nejaká zo zdieľaných informácií v sociálnych médiách. To je dôvod, prečo neustále potrebujete kontrolovať obrazovku svojho mobilu. Podľa Harvardských vedcov sa pri trávení času na sociálnych sieťach aktivuje presne tá časť ľudského mozgu ako v prípade, ak užijete návykovú látku.

 

 

Kto nechce byť posadnutý, mení smartfón za tlačítkový mobil

 

Našťastie si niektorí ľudia svoju závislosť na smartfónoch a mediálnom obsahu v nich pomaly ale isto začínajú uvedomovať. Sú to nielen dospelí, ktorí sa pristihnú, že bez mobilu nevykročia už ani do záhrady zrelaxovať sa na lehátko, ale prekvapivo taktiež teenageri a rodičia detí. Tu sú čísla ešte alarmujúcejšie. Podľa zahraničného prieskumu trávia deti vo veku 8 až 12 rokov pohľadom na obrazovku (tabletu, smartfónu, počítača a pod.) dokonca 4 – 6 hodín denne, teenageri viac než 9 hodín. 

 

A riešenie? 

 

Tí, ktorí už na to prišli, sa vracajú o krok späť. K tlačítkovým mobilom. Dôvod je jednoduchý, okrem telefonovania a posielania správ, prípadne niekoľkých praktických aplikácií, ktoré si nevyžadujú dotykovú obrazovku, žiadne iné funkcie nemá. To znamená, že po ňom siahnete naozaj len vtedy, keď budete potrebovať komunikovať po starom

Tlačítkové telefóny sú ideálne ako prvý telefón pre deti

 

Väčšina z rodičov odôvodňuje potrebu kúpiť svojmu drobcovi prvý mobil z dôvodu, aby s ním bola v kontakte. Keď sa presúva zo školy na krúžok alebo ostáva na krátko sám doma. Pre deti sú však všetky aplikácie a sociálne siete príliš veľkým lákadlom na to, aby im nepodľahli. Hoci je možné v niektorých prípadoch regulovať ich obsah, stále je tu to obrovské množstvo času stráveného za obrazovkou. Diskusia o jeho hodnote a prínose by bola asi na oveľa dlhšie lakte.

Aké má tlačítkový telefón výhody?

 

Tlačítkový mobil spája presne to, čo rodič od zariadenia potrebuje a dieťa nemusí na oplátku pokúšať. Tu je len niekoľko z jeho najväčších výhod:

 

  • menej rušivých elementov v podobe internetu a aplikácií,
     
  • jednoduchšie používanie menu,
     
  • dlhšia výdrž batérie vďaka absencii veľkého displeja,
     
  • ušetrený čas strávený s mobilom vďaka obmedzeniu na nevyhnutnú komunikáciu,
     
  • nižšia nákupná cena,
     
  • nižšie náklady na prevádzku,
     
  • zníženie negatívneho vplyvu na ľudskú psychiku.

 

V zahraničí, dôsledkom negatívneho pôsobenia smartfónov na deti, vznikajú dokonca iniciatívy, ktoré by chceli zlegalizovať spodnú vekovú hranicu, kedy môže dieťa vlastniť smartfón s návrhom stanoviť ju na 16 rokov. 

Nielen deti, ale aj dospelí presedlávajú na tlačítkový mobil

 

Tí, ktorí tak urobili, si toto rozhodnutie nevedia vynachváliť. Vidia totiž to obrovské množstvo času stráveného bezduchým prehliadaním stránok a feedu s novinkami, ktoré ich dokázali pohltiť ako čierna diera. Namiesto stalkovania noviniek u priateľov a nepriateľov alebo nasávaní najnovších trendov od influencerov svoje voľné chvíle premieňajú na kvalitne strávený čas. S deťmi, rodinou, svojimi záľubami, sebarozvojom alebo pokojne aj tak banálnou, no prepotrebnou vecou, akou je kvalitný spánok. 

 

MOBILONLINE TIP: Tlačítkový mobil napokon nemusí vyzerať ako čisto detská záležitosť. Príkladom je moderný Ekofón (Mobiola MB 3120), ideálny na telefonovanie a posielanie správ. Sotva 100 gramový tlačidlový telefón vám zaručene zazvoní len vtedy, keď si niekto bude vyžadovať vašu pozornosť. Dokonca si jeho kapacitu môžete v prípade potreby rozšíriť o pamäťovú kartu, použiť bluetooth pripojenie k inému zariadeniu alebo vypočuť rádio. Vašu peňaženku odľahčí len o dve až tri desiatky eur, zato vám ušetrí každý deň množstvo času. A to je na nezaplatenie. 

 

Radi by ste vyskúšali takýto smartfónový detox? Poďte do toho s nami! Pri výbere najvhodnejšieho tlačítkového mobilu pre vás alebo vaše dieťa vám v Mobilonline RADI PORADÍME.

 

 

Text: Andrea Gállova

Foto: Freepik