Zavrieť ikona
youtube icontiktok iconfacebook iconinstagram icon
Obľúbené produktyObľúbené ikona
Porovnávanie produktovPorovnanie ikona
Projekt Velikáni, ktorí pomáhajú aj po smrti je na konci: Posledný obraz je poctou najznámejšiemu technologickému podnikateľovi

Projekt Velikáni, ktorí pomáhajú aj po smrti je na konci: Posledný obraz je poctou najznámejšiemu technologickému podnikateľovi

 

Tak a je to tu. Unikátny projekt „Velikáni, ktorí pomáhajú aj po smrti“ je v cieľovej rovinke. Spoločnosť Mobilonline, v spolupráci s umelcom Jozefom Stančíkom a mediálnym partnerom, portálom Startitup, v uplynulých týždňoch premenili staré a nefunkčné mobilné telefóny na jedinečné umelecké diela. A to všetko s jasným cieľom – pomôcť tým, ktorí to potrebujú a zároveň šíriť osvetu o recyklácii a ochrane životného prostredia. 

 

Posledným obrazom v tejto sérii je portrét Steva Jobsa, vizionára, ktorý svojimi inováciami a nekonvenčným prístupom k technológiám zmenil svet. Lepšiu bodku na záver si tento projekt nemohol ani len priať. Steve Jobs totiž výrazným spôsobom ovplyvnil spôsob, akým vnímame a používame technológie. 

 

 

Bez Steva Jobsa by svet technológií nebol rovnaký ako teraz

Steve Jobs, celým menom Steven Paul Jobs, sa narodil 24. februára 1955 v San Franciscu. Bol jedným z najvýznamnejších technologických vizionárov a podnikateľov 20. a 21. storočia, ktorý sa preslávil ako spoluzakladateľ a dlhoročný líder spoločnosti Apple.

 

Steve Jobs bol krátko po pôrode adoptovaný. Dôvodom bolo hlavne to, že jeho biologický otec pochádzal zo Sýrie, s čím nesúhlasil dedko z maminej strany. Dostal sa tak do rodiny Clary a Paula Jobsovcov, ktorí sa ho bez váhania ujali. Už od mladého veku prejavoval záujem o elektroniku a technológie. V roku 1976 založil spolu so Stevom Wozniakom a Ronaldom Wayneom spoločnosť Apple. Ich prvým produktom bol osobný počítač Apple I.

 

Najväčší prelom prišiel v roku 1984 s uvedením počítača Macintosh. Napriek inovatívnym úspechom však Jobs čelil vnútorným konfliktom v spoločnosti, ktoré viedli k jeho odchodu z Apple v roku 1985. Neskôr založil spoločnosť NeXT, ktorá vyvíjala počítače pre podnikový trh. Stal sa tiež spoluzakladateľom spoločnosti Pixar Animation Studios. Pod Jobsovým dozorom dokonca vznikol v roku 1995 prvý celovečerný počítačovo animovaný film Príbeh hračiek (Toy Story).

 

V roku 1997 sa Jobs vrátil do Apple a pod jeho vedením firma zažila obdobie obrovského rastu a inovácií. Vytvoril ikonické produkty ako iPhone, iPod, iMac a iPad. Tieto produkty nielenže zmenili technologický trh, ale aj formovali moderný životný štýl. Steve Jobs bol známy svojou pozornosťou k detailom, estetickým dizajnom a schopnosťou predvídať potreby trhu.

 

Čo sa týka jeho osobného života, súkromie si celkom strážil. Mal štyri deti s dvomi ženami. V roku 2004 mu bola diagnostikovaná rakovina pankreasu, ktorej 5. októbra 2011 vo veku 56 rokov podľahol. Steve Jobs po sebe zanechal dedičstvo inovácie, kreativity a podnikateľského ducha. Jeho vplyv je cítiť dodnes a jeho príbeh zostáva inšpiráciou pre mnoho ľudí po celom svete.

 

 

Veľkolepý záver unikátneho projektu

 

V rámci projektu „Velikáni, ktorí pomáhajú aj po smrti“, vytvoril umelec Jozef Stančík obraz Steva Jobsa zo starých a nepotrebných mobilných telefónov, ktoré by inak skončili ako odpad. Tým zdôraznil dôležitosť technologického pokroku a environmentálnej udržateľnosti. Tento obraz je symbolom prepojenia inovácií a ekologickej zodpovednosti, čo sú hodnoty, ktoré by Jobs určite ocenil.

 

Projekt, ktorý začal s cieľom spojiť umenie, recykláciu a charitu, sa týmto dvanástym obrazom uzatvára. Doposiaľ vzniklo jedenásť umeleckých diel, medzi ktorými sú portréty významných osobností ako Albert Einstein, Tomáš Baťa, Frida Kahlo, John Lennon, Karl Lagerfeld, Salvador Dalí, Mahátma Gándhí, Pelé, Nikola Tesla, Milan Rastislav Štefánik a Marilyn Monroe. Všetky z nich boli vytvorené s láskou a odhodlaním a už čoskoro budú vydražené. Výťažok z dražieb bude venovaný rôznym charitatívnym organizáciám, čo podčiarkuje filantropický rozmer celého projektu.

 

Zámerom projektu „Velikáni, ktorí pomáhajú aj po smrti“ bola nielen oslava životov a prínosov týchto výnimočných osobností, ale aj konkrétna pomoc tým, ktorí to potrebujú. Tento unikátny projekt by mal inšpirovať všetkých ľudí k tomu, aby sa viac zamysleli nad hodnotou vecí okolo seba a hľadali spôsob, ako dať druhú šancu aj tomu, čo sa na prvý pohľad zdá nepoužiteľné. Obrazy z nefunkčných mobilných telefónov sú skvelým príkladom. 

 

Text: A. Šipošová

Foto: R. Lorinčík